Kategória: Szösszenetek »

Felkérés-lekérés – hogy is van ez a West Coast Swingben?

A West Coast Swing igazi XXI. századi tánc – megnyilvánul ez a zenében, a mozdulatokban, az öltözékben, a vezetők (leaderek) és a követők (followerek) tradícionális, letisztult szerepén túli lehetőségeiben, abban, hogy a vezetés-követés nem nemspecifikus (vagyis lányok is vezethetnek és fiúk is követhetnek), valamint abban, hogy a lányok is bátran felkérhetik a fiúkat táncolni.

A felkérésnek azonban itt is vannak elfogadott – de persze nem kőbe vésett – szabályai:

1. Az óhajtott táncpartnert szóban vagy kéznyújtással, összenézéssel és nonverbális kommunikációval is fel lehet kérni – mindezt természetesen udvarias keretek között!

2. A felkérést el lehet utasítani, akár indok nélkül is, de ebben az esetben nem illik ugyanarra a táncra valaki mással elmenni. Ez alól kivételt képez, ha a visszautasítás oka az, hogy már valakinek eligérkeztünk arra a táncra.

3. Egy felkérés egy számra szól.

4. A lekérés – vagyis amikor a táncparketten kérünk le valakit valakitől, akivel éppen táncol – nem egyenlő a felkéréssel, és egyáltalán nem illendő.

5. A közös tánc végeztével illik partnerünknek megköszönni a táncot.

6. A tánc előtt, alatt vagy végeztével kifejezetten nem illik tanácsokat osztogatni vagy negatív megjegyzést tenni a másik táncára. A felkérés – beleegyezés egy közös táncra szólt, nem különórára!

Coti

(Javítanád, kiegészítenéd? Üzenj nekünk! Katt: Tartalom ajánló )

További olvasnivaló a témában: Felkérés elfogadása/visszautasítása

lekeres