WSDC pontok szabályai

Gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan vannak a JnJ versenyen a kategóriák. Mikor novice, intermediate, stb. valaki, hogyan megy feljebb. Összeszedtük a főbb szabályokat, ami a WSDC pontversenyhez kapcsolódik.

A pontokat a World Swing Dance Council (WSDC) követi és tartja karban, és ők azok, akik a szabályokat hozzák. A szabályok módosulnak, ebből következik, a leírás a 2014 eleji állapotot tükrözi. A koncepció az, hogy a különböző tudású táncosok, lehetőleg a hozzájuk hasonló tudásúakkal versenyezzenek, ezáltal a szerencse szerepe kisebb legyen a versenyen.

A WSDC kategóriák a következő sorrendben követik egymást:
0. Newcomer
1. Novice
2. Intermediate
3. Advanced
4. Allstars
5. Champions

Amikor elkezd versenyezni valaki, Novice kategóriában indul. Ha egy versenyen egy kategóriában döntőbe jut, pontot szerez. A szerzett pontok száma attól függ, hogy a döntőn belül milyen helyet szerez, illetve, hogy hányan indultak a versenyen. Azaz: egy 10 pár esetén megnyert JnJ kevesebb pontot ér, mint 50 párnál akár egy harmadik hely. A versenyek az induló párok száma alapján TIER-ekbe, azaz résztvevő szám alapú kategóriába sorolódnak. Szabályok:

Tier 1: 5-15 pár, döntőbe általában 5 pár kerül
Tier 2: 16-39 pár, döntőbe általában 10 pár kerül
Tier 3: 40+ pár, döntőbe általában 15 pár kerül

Helyezés: Tier 1 / Tier 2 / Tier 3
1. hely: 5 pont / 10 pont / 15 pont
2. hely: 4 pont / 8 pont / 12 pont
3. hely: 3 pont / 6 pont / 10 pont
4. hely: 2 pont / 4 pont / 8 pont
5. hely: 1 pont / 2 pont / 6 pont
További döntősök: 0 pont / 1 pont / 1 pont

Amikor egy kategóriában elég pontot szerez valaki, feljebb lép. Az előfeltételek:

Newcomer: nincs előfeltétel
Novice: nincs előfeltétel egyes eventek köthetik Newcomer pontokhoz
Intermediate: legalább 15 Novice pont
Advanced: legalább 30 Intermediate pont
Allstars: legalább 45 Advanced pont
Champions: meghívásos

Néhány megjegyzés:

Előléptetés (Promotion): esetenként a főbírók (jellemzően nagy nevű amerikai prok, pl. John Lindo, Sarah Vann Drake, Jordan, Myles Munroe) úgy dönthetnek, hogy valakit egy kategóriával feljebb tesznek. Főleg az európai mezőnyben sok táncos van, akiknek nincsenek meg egy adott szinten a pontjai, mégis feljebb léphetett. Ez többnyire akkor történik, ha egy magasabb divízió elindításához szükségesek további versenyzők és a bírók valakit a korábbi teljesítménye alapján megkérnek, hogy induljon ott.

Champions: a Champions szintet nem pontokkal, hanem meghívásos rendszerben lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy ha valakit több Champion úgymond “beszavaz”, akkor onnantól kezdve ő is az. Vagyis nem ennyire éles, sok esetben van egy átmeneti szakasz, amikor néha Allstarsban, néha Championban versenyez valaki. Illetve: bár a Classic/Showcase versenyek nem számítanak bele a Jack and Jill-be, de ha megnyered a US Open-t Classic vagy Showcase-ben, akkor azonnal Champion vagy. Classicban top 5 is elég 🙂

Mixed divisions: ha több kategóriát kevernek, akkor mindig az alacsonyabb szinten kap pontot. Így lehet Kyle Reddnek 2011-ből Allstars pontja, holott ő az egyik legnagyobb Champion a legtöbb JnJ győzelemmel. Vagy pl. néhány versenyen, pl. Swindiegon, az advanced-allstars mindig egyben van, így ott mindenki advanced pontot szerez, holott az az egyik legnagyobb presztízsű verseny.

Professional, Invitational, stb. kategóriák: a Professional régebben volt a Champions elődje, néhány eventen pedig Invitational JnJ-t tartanak Champions helyett. Ilyenkor nem mindenki indulhat el, csak akit meghívtak. Így pl. kikerülhető az, hogy Champions selejtezőt kelljen tartani.

Nemenkénti TIER: mivel JnJ-ben nem párok indulnak, néha a leaderek és followerek száma más tierbe esik. Pl: elindul 16 lány és 13 fiú. Ilyenkor a lányok TIER 2, a fiúk TIER 1 szerint kapják a pontjaikat. Azaz a győztes párból a lány 10, a fiú 5 pontot fog kapni.

Strictly: a strictly versenyeken NEM szerez pontot a páros, viszont annak alapja, hogy melyik kategóriában indulhat valaki el, az a JnJ pontjaitól függ. Mindig a magasabb szintű táncos határozza meg a szintet, azaz egy Advanced+Novice páros Advanced Strictlyben indul. A legtöbb versenyen 2 kategória van: Strictly Novice és Strictly Open. Az Open az intermediate és annál magasabb szinteknek szól.

For Fun divíziók: pontszerzés nélküli, “buli” divízió. Pl: Jill&Jack, amikor a lányok vezetik a fiúkat. Jack&Jack: csak fiúk, akár váltogathatják is, hogy ki vezet. Double Trouble: egy fiú 2 lányt vezet. All American JnJ: szintfüggetlen verseny, Newcomertől Champions-ig mindenki benne van. All European: ugyanez európai helyszínen.

Forrás: http://www.wcsdance.hu/wsdc_pontok

A hivatalos szabályokat itt találod: http://www.worldsdc.com/library/rules/

A pontokat itt lehet megnézni: http://www.worldsdc.com/registry-points/