Kategória: Főoldal »

A kezdők 12 típusa

Egy újabb cikk a Dancing Grapevine oldaláról, az eredetit a képre kattintva olvashatjátok angolul, a fordítást pedig a kép alatt!

A kezdők az egyik legfontosabb részei egy növekvő táncközösségnek. Ők a jövőnk. De ha megnézed őket bármelyik közösségben, észre fogsz venni egy pár mintát: különböző típusú kezdők vannak.

Nem mindenki esik bele tisztán egy „típusba”. Többségük metszete több kategóriának az alábbiak közül.

1. A Rémült

Látod őket a bulikban. De alig táncolnak. Megeshet, hogy még vissza is utasítanak, amikor felkéred őket, mert annyira félnek attól, hogy megmutassák magukat. Ha sikerül őket a parkettre csalogatni, lehet, hogy bocsánatot kérnek, hogy milyen „rosszak”.

Valószínűleg eldöntötték már, hogy órákat vegyenek, de meg vannak róla győződve, hogy ők a legrosszabb tanulók, akik valaha besétáltak egy tánciskola ajtaján (sosem azok).

Stratégia a Rémült Kezdőknek

A legtöbb közösségben azok, akik már egy ideje táncolnak, nagyon örülnek, amikor egy új ember csatlakozik a társasághoz. Nem gondolják, hogy rossz ember vagy, mert kezdő vagy. A többségük alig várja, hogy lássa, ahogy fejlődsz.

Mivel ez egy társastánc, a cél, hogy jól érezzük magunkat. A technikai pontosság is remek – de nem elvárt (vagy szükséges) a kezdők esetében. A technikát megtanulhatod idővel. A tanács, amit adnék az, hogy ugorj bele, táncolj, amint lehet! Minél tovább vársz, annál tovább fog tartani, hogy kényelmesen érezd magad.

(Megjegyzés: A tangóra gyakran más szabályok vonatkoznak itt.)

Stratégiák a Rémült Kezdők felkarolásához

Ha látsz egy rémült kezdőt, szánj rá egy kis időt, hogy beszélgess vele. Nagy lehet a kísértés, hogy „tanítsd” őket, de próbáld meg elkerülni! Ha ők kérnek tanácsot, fogd olyan rövidre és egyszerűre, amennyire lehet. Egyik kezdőnek sincs szüksége tökéletes alapokra a kezdetektől; az első számú cél az kellene legyen, hogy jól érezzétek magatokat – biztonságosan.

Az én célom ezekkel a kezdőkkel az, hogy megmutassam nekik azt, hogy megy ez nekik. Úgyhogy, mint tapasztaltabb táncos, segítek amiben csak tudok, hogy az életüket egyszerűbbé tegyem. Ha stresszelnek a zene tempója miatt, lassan táncolok. Ha az új vezető (fiú) összezavarodott az irányokat tekintve, segíthetek a megfelelő irányba állítani magam. Ha ez egy új követő (lány) erősebb (de nem erőszakosabb) keretet biztosítok neki.

2. A Rettenthetetlen Kezdő

A Rémült Kezdő teljes ellentéte a Rettenthetetlen Kezdő. A legelső napon ők az összes forgást, ejtést, bedöntést és őrült dolgot akarják. Általában véve lehetnek túldíszítők vagy egy kicsit tekintet nélküliek a körülöttük táncolókra.

Ők általában nem szégyellősek felkérni másokat. Azonnal megmutatják magukat kétségek nélkül.

Stratégiák a Rettenthetetlen Kezdőknek

Örülök, hogy rettenthetetlen vagy, de fontos, hogy ezt kordában tartsd azzal a tudattal, hogy még nagyon új vagy ebben a táncban. Miközben azt akarjuk, hogy jól érezd magad, azt is akarjuk, hogy te (és a partnereid) biztonságban legyenek.

Úgyhogy próbálj meg arra koncentrálni, hogy olyan mozdulatokkal mulass, amik egy kicsit „biztonságosabbak”, mint amiket szeretnél. Tudom, hogy talán nem érted, miért nem kellene még azokat a haladóbb mozdulatokat erőltetned (főleg, mivel te ex profi tornász vagy), de kérlek, ettől függetlenül fogadd meg a tanácsot! El fogsz jutni azokhoz a figurákhoz gyakorlással – de nem jobb akkor eljutni hozzájuk, amikor már biztos lehetsz benne, hogy a figurák biztonságosak neked és a partnerednek?

Megtévesztően könnyű fájdalmat okozni a másiknak tánc közben. Ha te egy rettenthetetlen ember vagy, valószínűleg hajlamos vagy túlbecsülni, hogy mi az, amit a partnered kezelni tud. A visszafogottabb kezdőktől eltérően neked vissza kell fognod a természetes hajlamodat – még akkor is, ha tisztában vagy vele, hogy te magad tudod kezelni az adott mozdulatot.

Stratégiák a Rettenthetetlen Kezdők felkarolásához

Részemről jobb szeretem átirányítani az energiát, hogy lenyugtassam ezeket a táncosokat. Például ha van egy követő, aki összevissza táncol, akkor megpróbálom közelebb hozni egy kapcsolatorientáltabb táncra, hogy lecsendesítsem a vadságot. Úgy találom, hogy a nyugalom jó módszer arra, hogy visszaállítsa és újrakalibrálja ezeket a táncosokat.

Ha egy rettenthetetlen vezetővel találkozom, lehet, hogy inkább szóbeli utalásokat használok. A “Húha!” az egyik, amit elég gyakran használok, ha valami egy kicsit heves. Ha az egyik kezem szabad, azt is használhatom, egy olyan kontaktpont létrehozására, ahonnan ellenállhatok egy-egy túl gyors vagy túl őrült mozdulatnak.

3. Aki egy másik táncból jött

Főleg a kevésbé ismert táncok esetében ezek a táncosok elég gyakoriak. És természetesen, az összes szokásuk, ami a másik stílusból ered, az új táncban köt ki.

Ha ezeknek a táncosoknak jó a hozzáállásuk és nyitottak, remek kezdők tudnak lenni. Viszonylag sikeresen lehet őket követni vagy vezetni, és ők tényleg próbálják az új stílust táncolni. De néhányuknál ott a veszélye, hogy azt gondolják, ők „már táncosok” és ennél fogva „már tudják”.

Stratégiák Másik Táncból Jövő Kezdőknek

Próbáld meg hasznosítani, amit tanultál az új táncból, amennyire csak lehet! Minél gyorsabban használod az új táncot, annál hamarabb hagysz fel azzal, hogy a korábbi táncodból hozott szokásaidhoz menj vissza alapbeállításként, amik itt nem működnek. Ezt kicsit hátráltatónak érezheted az első pár héten, mivel valamennyire korlátozva leszel a táncos szókincsedben. De egy pár hónapon belül sokkal könnyebbé teszi majd a dolgod.

Nyilvánvalóan el kell menned legalább egy pár órára, hogy megértsd az alapokat. Kérlek, ne a YouTube-ról tanulj, ha el tudsz menni oktatásra! Semmi baj nincs azzal, ha megengedsz magadnak pár kevert táncot, amikor nagyon jó egy szám vagy egy partner. De tölts azzal is időt, hogy begyakorold az alapokat a kísérletezés helyett.

Ezenkívül tisztában kell lenned azzal, hogy a kapcsolat, ami az új táncban használatos, különbözhet attól, amihez szokva vagy. Úgyhogy, ha olyan stílusból jössz, amiben élesebb vagy nehezebb a kapcsolat, meglehet, hogy külön figyelmet kell fordítanod rá, hogy ne terheld túl a partneredet a saját kapcsolatod alapszintjével. Például a Lindy Hop és a West Coast Swing olyan nyúlékony kapcsolatot használ, ami időnként nagyon nehéznek érződhet a Brazil Zoukban.

Stratégiák Másik Táncból Jövő Kezdők felkarolására

Én személy szerint jobb szeretek alkalmazkodni ezekhez a partnerekhez – még akkor is, ha kevert műfajt táncolnak. A lényeg az, hogy biztonságos legyen.

Nagyon nehéz megszabadulni a szokásoktól, ha már elmerültél egy másik táncban. Miközben azzal dolgozom, amilyen berögződéseik vannak, megpróbálom óvatosan elmozdítani őket a szokásoktól, amiket kialakítottak. Ezt azzal tudom elérni, hogy lelassítok, ellenállok bizonyos dolgoknak, vagy apróbb korrigálásokat végzek bizonyos testrészek helyzetét illetően (szavak nélkül és a tánc áramlásán belül, természetesen).

Például ha egy olyan követőt vezetek, aki salsás hátralépést csinál, vagy west coast swing anchort egy zoukos odaliránynál, rövidebbre fogom a „slotot”, a vonalat. Ha egy vezető úgy vezet, hogy a keze nincs a megfelelő pozícióban, esetleg megpróbálom (óvatosan) a pontos helyre irányítani a kezét miközben követem a mozdulatot.

Az a fontos, hogy nem kellene parketten tanításba átmennie a dolognak, sem beleavatkoznia a tánc áramlásába. Tök oké semmilyen útmutatást sem adni, és csak táncolni velük, ha nem vagy biztos benne, hogy biztonságosan tudod tenni és anélkül, hogy a parketten tanítanál.

4. Aki ingyen magánórát akar

Mindig van egy, aki hozzáragad a haladóbb táncosokhoz vagy tanárokhoz abban a reményben, hogy ingyen információhoz juthat (vagy más előnyhöz). Meg kell jegyezni, hogy ez különbözik attól az újonctól, aki csak próbálja kibogozni, hogyan csináljon meg egy alaplépést anélkül, hogy orra esne. Vele ellentétben ez egy olyan kezdő, aki minden héten új kérdésekkel jön, és személyes figyelmet kér a buli alatt.

Általában véve ezek az emberek kicsit olyanok, mint a táncos társaság csótányai. És, szinte mindig akad valaki, aki hajlandó „tanítani” őket ingyen. A gond az, hogy az általában olyasvalaki, akinek nem kéne tanítania.

Stratégiák Magánórát Akaró Kezdőknek

Ha teljesen új vagy és próbálod túlélni az első bulidat, ez nem vonatkozik rád. Mindig lesz legalább egy ember minden buliban, aki hajlandó átvenni veled legalább az alapokat, hogy segítsen túlélni. Ezzel együtt, ha van ingyenes óra a buli előtt, próbálj meg elmenni arra!

Ha egyéni figyelmet szeretnél és nem vagy teljesen újonc, vegyél magánórát egy igazi tanártól. Az rendben van, hogy beszélgetsz a barátaiddal és dolgozol velük bizonyos témakörökön de általában nem illik megkérni minden haladóbb táncost vagy tanárt, akivel találkozol, hogy tanítson – főleg nem buli közben.

Én megértem, ha valakinél szoros a költségvetés. Ha így van, próbálj meg önkénteskedni vagy barterezni. Azt is megértem, hogy tanulni szeretnél – és ez nagyszerű! De a haladó táncosok valószínűleg sok pénzt és időt fektettek ezeknek a dolognak a megtanulásába. Ők azért vannak a buliban, hogy szórakozzanak és kikapcsolódjanak – nem azért, hogy tanítsanak.

Stratégiák Magánórát Akaró Kezdők felkarolására

Irányítsd őket igazi órák felé! Mondd el nekik az áraidat, ha tanár vagy. Én általában óvatosan megpróbálom azt is elmagyarázni, hogy a bulik nem tanítási helyszínek, úgyhogy nem a legjobb alkalmak, hogy ilyen visszajelzést kérjenek.

Ha ez az első bulijuk, egy kicsit más a helyzet. Túlélési tippeket adni valakinek, akinek csak annyira van szüksége, hogy tudja az alapokat és jól érezze magát, az teljesen rendben van.

5. Aki Azt Hiszi, Neki Ez Már Megy

Ez a típus különbözik a Rettenthetetlen Kezdőtől. A Rettenthetetlen Kezdő általában nem ítélkezik (sokszor észre sem veszi), ha valami nem működik. Ezzel ellentétben, Aki Azt Hiszi, Neki Ez Már Megy, mindenki mást hibáztat, amikor valami nem stimmel.

Stratégiák a Kezdőknek, Akik Azt Hiszik, Nekik Ez Már Megy

Ha új vagy egy táncban és azt hiszed, neked ez már „megy”, valószínűleg becsapod magad. Az emberek évekig dolgoznak rajta – és még mindig van hová fejlődniük. Senki nem kerül bele egy táncba és „megy” neki egy vagy két hónapon – vagy akár egy éven belül. Vagy évtizeden. Túl sok a tanulnivaló.

Nem szégyellnivaló, hogy van még mit tanulnod – ez természetes. Ettől nem leszel „rossz” partner. Ami azt illeti, az, hogy ennek tudatában vagy sokkal gyorsabban fog jobb táncpartnerré tenni.

Stratégiák azon Kezdők felkarolására, Akik Azt Hiszik, Nekik Ez Már Megy

Én sokkal szabadabban adok hangot a dolgoknak az ő esetükben (például „Au!”, ha valami fáj). Ezt a fajta kezdőt nehéz lehet visszaterelni a helyes ösvényre. És, hacsak nem vagy tanár vagy „haladó táncos”, van rá esély, hogy amúgy sem hallgatnak rád.

Ha visszajelzést vagy kritikát kérnek, jellemzően őszinte vagyok ezzel a típussal. Általában rosszul veszik. De hát ilyen az élet. Marad a remény, hogy ha tovább járnak az órákra, rájönnek, hogy mennyi tanulnivalójuk van még.