Kategória: Hírek »

Inspirálnak-e az alapjaid?

A cikk eredetijét Brian Barakauskas tollából a képre kattintva olvashatod, a fordítást pedig a kép alatt.

inspirál (ige) Alkotásra ösztönöz, sarkall; terv végrehajtására, szellemi vagy művészi alkotásra, tevékenységre késztet; érzelmet, hangulatot kelt benne; lelkesíti. (WikiSzótár.hu)

Inspirálnak-e az alapjaid?

Ez elég fura kérdésnek tűnhet.

Sokan úgy gondolnak az alapokra, mint valamiféle belépőre – megtanulod a tánc alapjait, így lesz némi fogalmad arról, hogy hova tedd a lábaidat, de aztán tovább kell lépni a haladóbb figurákra, ahol a tánc már valóban életre kel. Talán ismersz olyanokat, akik így gondolkodnak, vagy épp neked ilyen a gondolkodásmódod.

Ne engedd, hogy a gondolkodásmódod stagnáláshoz vezessen!

A vezetők ahelyett, hogy úgy tanulnának táncolni, hogy a követőknek alkotnak, inkább csak a következő figurát próbálják megtanulni. A követők ahelyett, hogy azt tanulnák, hogyan tudnak azzal dolgozni, amit a vezetőtől kapnak, inkább megtanulnak egy csomó variációt arra, hogy a figura közepén átvegyék az irányítást. És ha a táncpartner nem tud mit kezdeni a legújabb figurával vagy a következő zseniális variációval – például ha a partner még új a WCS közösségben?

Ha az a hozzáállás, hogy a tánc csak azzal a király mozdulattal válik élővé, akkor a kezdőkkel való táncolás szinte definíciószerűen válik unalmassá. Ez pedig nem a legjobb módja a nagyszerű táncossá válásnak, és igen vacak módja a közösség építésének.

Úgy tanultad meg az alapokat, hogy  nem sajátítottad el a mögöttük rejlő alapelveket?

Ami azt illeti, általában ez történik. És ezért hallhatod a pro-kat arról lamentálni, hogy a jó táncosoknak is tökéletlenek az alapjaik. Egy profi számára egy alap figura fizikai és biomechanikai alapelvek hihetetlen gazdag sorozatának a megnyilvánulása. Nem csak lép-lép és triple step, ahogy egy baseball ütővel való gyors hadonászás sem egyenlő egy jó suhintással (baseball swinggel). Persze odaállhatsz a kezdőkörre és hadonászhatsz, de az nem lesz hatékony. Ugyanígy, a táncos alapjaid sem lesznek hatékonyak, ha csak olyan belépőként tekintesz rájuk, amin túl akarsz esni.

Arra szeretnélek biztatni, hogy gondolkozz az alapokról más megvilágításban

Túl gyakran gondolunk az alapokra mint ismétlődő dolgokra: lép-lép és triple step. Ha ezeket egyszer elsajátítottad, és talán volt olyan órád is, ahol a lábaid helyes elhelyezését is megtanultad, már tudod az alapokat.

Ahelyett, hogy az alapokat csak mint belépőt látnád, vagy olyan akadálynak, amin túl kell lenni, hogy jöhessenek a menő dolgok, kezdd el úgy látni azokat, mint a tánc tiszta esszenciáját!  

Egy ilyen hozzáállásban az alapok nem csak a timing és a lábtechnika. Olyan mélységeik vannak, amik azzal párhuzamosan tárulnak fel előtted, ahogy egyre többet tanulsz meg a táncról.

Amikor elkezded megérteni a kapcsolatot, az alapok ott vannak, hogy megmutassák hogyan tudsz váltani a különböző típusú kapcsolatok között.

Amikor elkezdesz a shapingről tanulni, olyan formákat fogsz az alapokban találni, amiket azelőtt nem vettél észre, és fel fogod fedezni, hogy miért segít a contrabody az egyik mozdulatban, és miért segíti a másikat, ha kinyitod a testtartásod.

Tényleg jó táncos akarsz lenni?

Próbáld magadévá tenni a pro-k gondolkodásmódját! Az alapok folyamatosan inspirálnak, hogy fejlődj, ahogy a tánc újabb nüanszait fedezed fel, amiket belevihetsz az alapjaidba.

Végül, a tánc a fizika miatt működik: a mozgás fizikája, hogy a test strukturális felépítése segíti vagy gátolja a mozdulatot, ahogyan a tárgyak egyensúlyba kerülnek, a kapcsolatban lévő mozgó testek lendülete, stb. Helyesen kivitelezve ezeket a dolgokat az alap mozdulataidon keresztül fogod megtanulni. Érezni fogod a kapcsolatban lévő mozgó testek lendületét amikor anchor helyzetben harmadik pozícióban van a lábad, a testeddel fogsz vezetni amikor egyre hátralépsz, mert a tested helyzete megfelelő lesz, és így tovább. De – és ez a lényeg – ezeket a dolgokat a mögöttük rejlő alapelvek miatt fogod érezni.

Úgyhogy szánj időt az alapok megtanulására… újra!

Menj át újra mindenen, amit tudsz, és találd meg az alapelveket, amiktől az alapok működnek! Vegyél órákat az alapelvekről, amiktől a táncod fejlődni fog! Ne ragadj le az “új menő figuráknál”, hagyd inkább, hogy a WCS tanulása az alapelveken keresztül inspiráljon téged és a táncodat! Hidd el, megéri a ráfordított energiát!

Írta:Brian Barakauskas
Ford: Coti

További olvasnivalók az Egyebek/Szösszenetek menüpont alatt!