Kategória: Hírek »

Befellegzett-e a csoportos WCS óráknak 2017-re?

Az eredeti posztot Brian Barakauskas tollából a képre kattintva olvashatod, a fordítást pedig a kép alatt.

Befellegzett-e a csoportos WCS óráknak 2017-re?

Ahogy 2017 beindul azt látom, hogy sok táncos, aki egy ideje már táncol, nem jár csoportos órákra. Talán vesznek pár magánórát és úgy gondolják, hogy a csoportos órákból már nem profitálhatnak. A követők úgy érezhetik, hogy a csoportos órákon nem kapnak eleget, hiszen általában a figurákon van a hangsúly, szóval a vezetők kapnak többet. Ami pedig a vezetőket illeti, ők úgy érezhetik, hogy már épp elég figurát ismernek, nincs szükségük újabb csoportos órákra.

Ugyanakkor a csoportos órákat még mindig profi tánctanárok tartják, egy egész órán át egy meghatározott dologra koncentrálva, lehetőséget adva neked arra, hogy gyakorolj. Valójában a csoportos órák tananyaga gyakran ugyanazokat a területeket érinti, amit egy magánórán is említene a tanár az adott képességgel kapcsolatban. Egyszóval ha figyelsz, egy magánóra kulcselemeit kaphatod meg jóval kevesebbért. Ez a poszt javaslatokat tesz arra, hogy hogyan vedd ki a lehető legtöbbet a csoportos órákból. E tanácsok olyan táncosoknak szólnak, akik már megtanulták az alap WCS figurákat, de ugyanúgy érvényesek lehetnek kezdőkre nézve is.

Hogyan tedd érdekessé magadnak a csoportos órákat:

  • Figyelj oda a technikai tippekre! A csoportos órák alatt az oktatók olyan kis technikai dolgokról beszélnek, amiktől az adott figura működni fog. Figyelj oda ezekre! Kérdezd meg magadtól, hogy vajon miért olyan fontosak ezek annál a mozdulatnál, és milyen más figurák esetében lehetnek még hasznosak! Technikai tippek videón>> WCS Video Page
  • Figyeld az oktatót! Szinte mindig van valami csodálnivaló abban, ahogy egy profi táncol. Találj valamit, ami tetszik az oktatód táncában, és figyeld meg jól, miközben bemutatja az aktuális figurát! Például ha tetszik az anchor-je, figyeld meg a lábai helyzetét, hogy hol van a testsúlya, a testének mely részére viszi a súlyt, stb.! Nagyon sokat tanulhatsz ezekből a megfigyelésekből.
  • Tanuld meg az ellentétes szerepet! Ez egy csomó lehetőséget foglal magába, kezdve azzal, hogy az órán ellentétes szerepben veszel részt egészen odáig, hogy különös figyelmet fordítasz arra, mit csinál a partnered a figura közben. Az igazi vezetett-követett táncokban a vezető inkább azzal van elfoglalva, hogy mit szeretne a követővel csináltatni, mint azzal, hogy ő maga önmagában mit csinál. Ugyanígy, a követő nem tudja a figurát, ezért nem tud arra fókuszálni, hogy mit is kéne csinálnia, arra kell fókuszálnia, amit a vezető kér tőle. A csoportos órák nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezt a képességet elsajátítsd, mert arra tudsz koncentrálni, hogy hogyan hozzák létre a vezetést a vezető mozdulatai, és hogy mit kell a követőnek csinálnia, hogy érezze a vezetést és megfelelőképpen reagáljon rá.   
  • Vedd észre, hogy mi teszi az egyes táncosok közötti különbséget! Mivel a csoportos órákon párcsere van, tudatára ébredhetsz annak, hogy a partnered táncstílusa hogyan befolyásolja a figurákat. Vezetők, figyeljétek meg, ahogy a követő esetleg nincs felkészülve a vezetésre, és vagy talál valamilyen módot arra, hogy az működjön, vagy arra, hogy ignorálja a vezetést az adott szituációban! Követők, vegyétek észre milyen sokféle módon kommunikálhatják a vezetők a vezetést, és fókuszáljatok arra, hogy a mozdulataitok olyanok legyenek, hogy bármelyik verzióra képesek legyetek reagálni!
  • Gyakorold a technikádat a komplikált figurákban! A legtöbb órai figura legalább közepesen komplikált mozdulatokból áll. Bármin dolgozol is épp a magánóráidon – az anchor-től a nyújtáson át a talpad gördítéséig -, képesnek kell lenned rá, hogy ezekben a mozdulatokban is alkalmazd azokat. Egy csoportos óra remek alkalom, hogy gyakorold a technikádat összetettebb figurák közben is.
  • Hagyd, hogy az alapjaid inspiráljanak! Úgy tanultad meg az alapokat, hogy nem sajátítottad el a mögöttük rejlő alapelveket? Igazából általában ez történik. És ezért hallhatod a pro-kat arról lamentálni, hogy a jó táncosoknak is tökéletlenek az alapjaik. Ne hagyd, hogy veled is ez történjen! >  Olvass erről itt

Ne hagyd abba a csoportos órákra járást! Ahogy ezt írom 2017 kezdetén, egy barátom nemrég írt online azokról az emberekről, akik túl jónak gondolják magukat a csoportos órákhoz. Említett egy olyan dolgot, amivel nagyon egyet tudok érteni. Azt mondta: “ha semmit nem tudsz tanulni egy csoportos órán, akkor nem próbáltad eléggé”. Én azt gondolom, hogy ez teljes mértékben igaz. Én még a mai napig is, profiként, keresem a lehetőségeket, hogy jobban megértsem az alapkoncepciókat, és főleg a jobb módszereket, hogy megtaníthassam azokat!

Szóval akkor befellegzett a csoportos west coast swing óráknak 2017-re? Nagyon remélem, hogy nem!

 

Ford: Coti

További olvasnivalók az Egyebek/Szösszenetek menüpont alatt!